Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Προεπισκόπιση Αντέκκο

ΦΡΕΝΤΡΙΚΣΤΑΝΤ: Πλήρης αποτυχία η περυσινή χρονιά για μια από τις πλέον δημοφιλείς και ιστορικές ομάδες της χώρας. Υποχρεωμένη και φέτος να θέσει σαν μοναδικό στόχο την άνοδο με το μεγαλύτερο ερωτηματικό να είναι ο νέος και εντελώς άπειρος (33 y.o.) προπονητής Οκουν Βίμπε Λουντ. Θα στηριχθεί στο έμπειρο ρόστερ που διαθέτει, και το οποίο η ψιλο- ενισχύθηκε με τον 35χρονο Κρίστιαν Μπεργκ (Μ, Μπόντο Γκλιμτ) και τον 29χρονου Νίστρεμ (Μ, Τρόμσο). Στην τελική πρόβα, την περασμένη Κυριακή κέρδισε εκτός έδρας 3-0 την Χαμ Καμ.

ΤΡΟΜΣΟ: Με μόλις τέσσερις βαθμούς εκτός έδρας, δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει στην μεγάλη κατηγορία. Η παρτίδα δεν σώθηκε ούτε με την ενδιάμεση αλλαγή τεχνικής ηγεσίας και την επιστροφή του Στέιναρ Νίλσεν (από την Μπραν). Το γεγονός ότι τον χειμώνα έχασε μόνον τρεις βασικούς, μπορεί να θεωρηθεί σαν «θετικός μεταγραφικός απολογισμός». Πρώτο φαβορί για την άνοδο καθώς υπάρχει ποιότητα και εμπειρία, αρκεί βέβαια να προσαρμοστεί γρήγορα στα δεδομένα της κατηγορίας. Στο τελευταίο φιλικό έχασε εκτός έδρας 0-1 από την Μπρίνε. Χάνει τα πρώτα παιχνίδια ο βασικός  μέσος Γιόχανσεν (23/7) λόγω τραυματισμού.


ΑΛΤΑ: Εξοικειωμένη με τον ρόλο του «ασανσέρ», επέστρεψε άμεσα στην Αντέκο Λιγκάεν τερματίζοντας πρώτη στον δεύτερο όμιλο. Σημαντική η απώλεια του μπόμπερ Νικολάισεν (24 γκολ πέρσι). Θα τον αναπληρώσει ο νεοαποκτηθείς Ρούνε Ερτσος (22/2, Χοντ) που είναι αμφίβολος στην πρεμιέρα. Στον πάγκο παρέμεινε ο προπονητής της ανόδου, ο νεαρός (και άπειρος) Ρούνε Ρέπβικ. Αναζητά εναγωνίως τερματοφύλακα, όμως ο χαμηλός μισθός(;) σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος διαμονής, δεν προσελκύει ενδιαφερόμενους . Φυσιολογικά τα αποτελέσματα των φιλικών με νίκες στα ψαροχώρια (Κίρκενες, Μπόσεκοπ) και ήττες  από τις μεγάλες (Τρόμσο). Στην γενική πρόβα έχασε εκτός έδρας 0-1 από την Τρομσντάλεν 

ΚΡΙΣΤΙΑΝΣΟΥΝΤ: Αξιοπρόσεκτη η περυσινή πρώτη στην κατηγορία, κυρίως στον πρώτο γύρο, όπου φιγουράριζε στις θέσεις ανόδου. Η υποχώρηση στην ένατη θέση δεν ακύρωσε την συνολικά καλή πορεία της KBK που έχει βάλει σαν στόχο την βήμα-βήμα αναρρίχηση. Αποκτήθηκαν αρκετοί νεαροί από γειτονικές ομάδες, όπως και δανεικοί από την «μαμά» Μόλντε. Σημαντικότερη απώλεια, ο Σισέ που ήταν η ψυχή της άμυνας. Καλή στα φιλικά (4-3-1), έχασε μόνο από την γειτόνισσα Χοντ (ο κακός δαίμονας). Ισοπαλίες με Ρόζενμποργκ και Μόλντε και νίκη  4-2 επί της  Άλεσουντ, ενώ στο γενικό τεστ έφερε 1-1  με τη Ρανχάιμ. Αμφίβολος ο νεοαποκτηθείς αμυντικός Λουντ (Σόγκνταλ) που ταλαιπωρείται από το γόνατο.

ΜΠΑΡΟΥΜ: Άμεση επιστροφή για την ομάδα του Μόρτεν Τάντμπεργκ (βρίσκεται για τέταρτη σεζόν στον πάγκο της ομάδας) και που θα πρέπει να παλέψει σκληρά για να αποφύγει ξανά τον υποβιβασμό. Ούτως ή άλλως, οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του συλλόγου δεν επιτρέπουν σχεδιασμούς για κάτι παραπάνω. Ουσιαστικά, έχει τον ίδιο κορμό που είχε και πριν από δυο χρόνια (όταν ήταν ξανά παρούσα στην κατηγορία) με κάποιες περιφερειακές προσθήκες. Στο τελευταίο φιλικό, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Ουλεσάνκερ, με σκόρερ τον συνήθη ύποπτο Αμάλ Πελεγκρίνο.

ΧΟΝΕΦΟΣ: Δεν κατάφερε πέρσι να αποφύγει το μοιραίο, έτσι έπειτα από δυο χρόνια παρουσίας στα μεγάλα σαλόνια, επιστρέφει στο γνώριμο περιβάλλον της Αντεκολιγκάεν. Ο υποβιβασμός έφερε αναπόφευκτα και αρκετές αποχωρήσεις, ενώ υπήρξε και αλλαγή τεχνικής ηγεσίας, με τον Ρόαρ Γιόχανσεν (για 4 χρόνια στην Σάρπσμποργκ και πέρσι στην Ουλεσάνκερ) να αναλαμβάνει τα ηνία. Βαριά ήττα στην γενική πρόβα, 2-5 εκτός έδρας από την Μιοντάλεν, με άμυνα για κλάματα (ή για γέλια).

ΜΙΟΝΤΑΛΕΝ: Μόνιμη τα τελευταία χρόνια στην πρώτη εξάδα (μπαράζ) χωρίς όμως να καταφέρει το κάτι παραπάνω. Η συνολική εμφάνιση στα φιλικά προετοιμασίας (έχασε μόνο από Στρόμσγκοντσετ και Σάρπσπμποργκ) αφήνει υποσχέσεις για πρωταγωνιστικό ρόλο και φέτος. Έφυγε ο τοπ σκόρερ Κίρκεβολ (για Σάντεφιορντ) αλλά τον αντικατέστησε με τον πρώην δικό της Μιντγκάρντεν (Χόνεφος) ενώ αποκτήθηκε και ο Κάπιζιτς (23/7) από την Βαρντ Χάουγκεσουντ. Στην γενική πρόβα το περασμένο Σάββατο κέρδισε στην έδρα της με 5-2 την Χόνεφος, με τον Βέγκαρντ Χάνσεν να κάνει (για πρώτη φορά) δηλώσεις περί ανόδου! «Αυτό ήταν το καλύτερο παιχνίδι από τότε (2006) που είμαι στην ομάδα» είπε χαρακτηριστικά.

ΜΠΡΙΝΕ: Εδώ και μια δεκαετία, οι οπαδοί  της ομάδας ελπίζουν ότι θα τελειώσει η περίοδος των ισχνών αγελάδων, αλλά εις μάτην. Πέρσι πάντως μπήκαν οι βάσεις, με την απόκτηση των Καλίλι και Σιάρτουμ, που ανέδειξαν την Μπρίνε δεύτερη καλύτερη επίθεση (50) μετά την Μπόντο. Παράλληλα όμως, αν εξαιρέσουμε τις ομάδες του πάτου, η Μπρίνε είχε την χειρότερη άμυνα (-55). Η απόκτηση του Πολ Άντο από την Οντ ίσως βελτιώσει την κατάσταση. Στα φιλικά έκανε μόλις μια νίκη (1-2-5) αλλά αυτή ήταν στην πρόσφατη γενική πρόβα, 1-0 επί της Τρόμσο. Απών σήμερα, λόγω τιμωρίας, ο περυσινός τοπ σκόρερ Αράμ Καλίλι (26/13)

ΡΑΝΧΑΪΜ: Πέρσι έφτασε στον τελικό των πλέι-οφ όπου με συνολικό σκορ 0-3, έχασε την άνοδο από την Σάρπσμποργκ. Τα τελευταία δυο χρόνια προσπαθεί να απογαλακτισθεί από την μαμά Ρόζενμποργκ και να τραβήξει τον δικό της δρόμο, αν και με την μικρή οπαδική βάση που διαθέτει (500-600 εισ.) δεν μπορεί να έχει μεγάλες προοπτικές. Στον πάγκο συνεχίζει (για δεύτερη σεζόν) ο Τροντ Νορντστάιν, ενώ τα κενά που δημιούργησαν οι τρεις-τέσσερις αποχωρήσεις καλύφθηκαν επαρκώς. Στα φιλικά (4-4-3) έδειξε λίγο δύστοκη επιθετικά, ενώ στην γενική πρόβα αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1  με την Κρίστιανσουντ. Χάνει τα πρώτα παιχνίδια ο επιθετικός Ντάνιελ Κρόκσταντ (Ε, 24/5) που προέρχεται από τραυματισμό.

ΝΕΣΤ ΣΟΥΤΡΑ: «Νέα ωραία και πλούσια». Θα μπορούσε να είναι αγγελία συνοικεσίου, αλλά εδώ αναφερόμαστε στη νεοφώτιστη από το Ογκότνες, μια μικρή αλλά εύρωστη βιομηχανική κωμόπολη. Η ομάδα έχει σχετικά μικρή ηλικία (1968) και είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει στην Β΄ κατηγορία, καλύπτοντας ουσιαστικά  το (γεωγραφικό) κενό που άφησε η Λοβ Χαμ στα περίχωρα του Μπέργκεν. Κέρδισε δια περιπάτου την άνοδο σκοράροντας 3+  γκολ Μ.Ο, ενώ στην έδρα της ήταν αήττητη. Νέος τεχνικός ο Αλεξάντερ Γιόχαν Στράους, καθώς ο προπονητής της ανόδου Νίλσεν πήγε βοηθός στην Γκόντσετ, ενώ μεταγραφή στην Σόγκνταλ κέρδισε και ο τοπ σκόρερ Τιμ Νίλσεν. Κινήθηκε πάντως αρκετά δραστήρια στις μεταγραφές και ελπίζει ότι θα διαψεύσει τους «ειδικούς» που την κατατάσσουν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας!  Στο τελευταίο φιλικό αναδείχθηκε ισόπαλη (0-0) με την Φιλινγκσντάλεν (πρώην Λοβ Χαμ).

ΤΡΟΜΣΝΤΑΛΕΝ: Δεν είχε πρόβλημα στον αδύναμο τέταρτο όμιλο της Γ’, έτσι μετά από δυο χρόνια απουσίας, επιστρέφει στην Αντέκο όπου φέτος θα συνυπάρχει με την συμπολίτισσα Τρόμσο. Στην ομάδα βρίσκουμε αρκετά από τα παλιά πρόσωπα, όπως τον προπονητή Γκάουτε Χέλστρουπ, τους αδελφούς Λίσβολντ τον Υντεσταντ, τον Ούλα Τάλμπεργκ κλπ. Εξάλλου δεν υπάρχει σεντ για μεταγραφές, ούτε καν για τους μισθούς των ποδοσφαιριστών οι οποίοι μάλιστα ανέλαβαν προσωπικά την πώληση των εισιτηρίων διαρκείας αλλά και τον εκχιονισμό του γηπέδου! Αρκετά δημοσιεύματα πάντως την θέλουν να μην τελειώνει τη χρονιά καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμη χορηγοί! Ο αρχηγός Τάλμπεργκ είναι αμφίβολος στην πρεμιέρα λόγω τραυματισμού.

ΣΤΡΕΜΕΝ: Για πέμπτη διαδοχική σεζόν δίνει το παρόν στην κατηγορία αφού κάθε χρόνο αποδεικνύει ότι είναι εφτάψυχη. Φέτος πάντως είναι αγνώριστη αφού εκτός από τον προπονητή, άλλαξε και 15(!) ποδοσφαιριστές. Ανάμεσα στους νεοφερμένους είναι και πρωτοκλασάτοι παίκτες, όπως ο τερματοφύλακας Μπιόρσον (Σάρπσμποργκ), ο Μαχμούντ Ελ Χάι (Κρίστιανσουντ), και ο γνωστός από τον Πλατανιά Ιγκορ Μιρτσέτα. Βάσει υλικού και εφόσον δεν χάσει πολύ χρόνο στο δέσιμο της ομάδας, μπορεί να πετύχει μια άνετη παραμονή. Στον πάγκο, από τα μέσα της περυσινής περιόδου βρίσκεται ο Γκούναρ Χάλε.  Στα φιλικά έκανε μόνο δυο ήττες από ομάδες της Α’ κατηγορίας (Οντ, Λίλεστρομ) ενώ στη γενική πρόβα έφερε 0-0 με την Σάντεφιορντ.

ΟΥΛΕΣΑΝΚΕΡ ΚΙΣΑ: Μετά από δυο επιτυχημένες παρουσίες στην κατηγορία μπορεί να θεωρηθεί πλέον «μόνιμο» μέλος της οικογένειας, αν και πέρσι σώθηκε με την ψυχή στο στόμα. Αρκετές αλλαγές, με πρώτη και καλύτερη στην κορυφή του πάγκου με τον Τόμι Μπέρντσεν, να αντικαθιστά τον Περ Γιόχανσεν που ανέλαβε την Χόνεφος. Παρελθόν οι βασικοί   Μάγνιουσον (ΓΚ), Μικάελσεν (Α, Λίλεστρομ), Ορ (Μ, Χόνεφος) καθώς και το βασικό επιθετικό δίδυμο Λάνγκος (27/12), Ντος Σάντος (24/11).Οι δυο τελευταίοι αντικαταστάθηκαν από τον πολύ καλό Νικολάισεν της Αλτα και τον Ανένε της Βαλερένγκα που έπαιξε και πέρσι σαν δανεικός. Αποκτήθηκε επίσης  ο νεαρός μέσος Κουάκουα από την ακαδημία της Μάντσεστερ Σίτι.

ΣΑΝΤΕΦΙΟΡΝΤ: Τρίτη χρονιά στην μικρή κατηγορία κι αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει να ξεχάσει τον προορισμό της. Πρώτη (καλή) κίνηση η αλλαγή στον πάγκο, με τον Λαρς Μπόχινεν να αντικαθιστά τον Αρνε Σάντσε. Δεύτερη (επίσης καλή) κίνηση, η ενίσχυση της επιθετικής γραμμής με τον αξιόπιστο Κίρκεβολ από την Μιοντάλεν. Αποχώρησαν πάντως και αρκετοί από τους λογιζόμενους βασικούς με το μεγαλύτερο ερωτηματικό να δημιουργείται κάτω από τα δοκάρια., όπου ο  Αϊστμπε (πήγε στη Βίκινγκ) δύσκολα θα αντικατασταθεί από τον ταλαντούχο αλλά αδοκίμαστο Γιόχανσεν (Μάντσεστερ Σίτι). Στη γενική πρόβα έφερε 0-0 με την Στρέμμεν.

ΧΑΜ ΚΑΜ: Στα χνάρια των προηγούμενων ετών με στόχο βέβαια αυτή τη φορά, να πάει πιο μακριά από τα μπαράζ. Στον πάγκο παραμένει ο Βέγκαρντ Σκογκχάιμ του τείνει να γίνει ισόβιος, ενώ υπήρχε και έντονο πάρε-δώσε στις μεταγραφές με τον τελικό ισολογισμό να κρίνεται μάλλον θετικός. Μεγάλη αλλαγή (κατά ¾) έγινε στα μετόπισθεν με την αποχώρηση των Ασανί, Λία, Μπιέρκε, ενώ παρελθόν αποτελεί και ο επιθετικός Εμίλ Ντάλε (Στάμπαεκ)  Αποκτήθηκαν μεταξύ άλλων οι αμυντικοί Σισέ (Κρίστιανσουντ), Λάγκερμπλομ (Μάριενχαμ) και ο μέσος Σίλιν Ολσεν από την Σάρπσμποργκ. Στην γενική πρόβα έχασε 0-3 από την Φρέντρικσταντ.

ΧΟΝΤ: Η ήττα της τελευταίας αγωνιστικής από την Μιοντάλεν, της στέρησε την απ’ ευθείας άνοδο, ενώ αποκλείστηκε και στα μπαράζ, πάλι από την Μιοντάλεν! Πρόπερσι κυπελλούχος, πέρσι στην τρίτη θέση, φέτος πού θα πάει η βαλίτσα; Μάλλον δύσκολο να πάει πιο μακριά καθώς εκτός από τον προπονητή Αρνε Νίλσεν χάθηκαν δυο βασικότατα γρανάζια, ο αμυντικός Λατίφου που πήγε στην Αλεσουντ  και ο μέσος Χέλτνε Νίλσεν (γιος του Αρνε) που πήγε στην Βαλερένγκα. «Παγωμάρα» στους οπαδούς από την πρόσληψη του Σίντρε Εϊντ, καθώς για την θέση του προπονητή ακουγόταν πολύ δυνατά ονόματα! Στην γενική πρόβα κέρδισε 5-0 μια ομάδα Γ΄ κατηγορίας ενώ πριν από αυτό, είχε κερδίσει 1-0 την Σόγκνταλ.. Χάνουν τα πρώτα παιχνίδια οι τραυματίες Ερικ Σάνταλ (Μ, 23/6) και Ινγκεμπρίκσεν (10/0)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου